Houtkloven, wie wil dat nu niet?

Comfort

Hout kloven hoeft geen slopende ervaring te zijn. Begin met het juiste gereedschap, de juiste techniek en de volgende tips, en het hakken van boomstammen zal aanvoelen als een liefdeswerk.

Het openhaardseizoen is eindelijk aangebroken: tijd om rond de haard te verzamelen, neer te ploffen bij de kachel en de warmte van de flakkerende vlammen te omarmen. Maar voordat u dat doet, moet u controleren of u genoeg gedroogd brandhout hebt opgeslagen – stammen die minstens zes maanden zijn gedroogd – om de winter mee te gaan, want het is niet ideaal om tijdens een sneeuwstorm zonder brandstof te komen.

Als uw voorraden hout ontbreken, is het tijd om aan het werk te gaan! Als je eenmaal een constante voorraad hebt verzameld, volg je de onderstaande instructies om de houtblokken te kloven voor een betere verbranding. Maak je klaar om je innerlijke houthakker te ontwaken en oefen de aloude traditie van het kloven van houtblokken om het vuur de hele winter lang te laten branden. Als je dit met een kloofbijl doet hoef je geen houtklover te kopen en train je ook nog je spieren!

Controleer eerst of u over de juiste apparatuur beschikt. Voor de beginnende houthakker lijkt een bijl misschien het beste gereedschap om boomstammen te kloven, maar dat is het niet. Hoewel het geweldig is om bomen om te hakken en kleinere stukken hout te zagen, is de kloofbijl – met zijn bredere kop en zwaarder gewicht – de keuze van de expert voor het kloven van brandhout. Dit heeft ook mijn voorkeur ten opzichte van een hydrolische houtklover. Om te gaan met knoestige boomstammen die bezaaid zijn met taaie vezels en inkepingen in boomtakken die het splijten moeilijker maken, moet je ook een wig bij de hand hebben om te helpen.

Voordat u met gereedschap begint te zwaaien, moet u uw beschermende uitrusting aantrekken (veiligheidsbril, lange broek en stevige laarzen) om letsel te voorkomen.