Kneeboards wat zijn dat?

Een kneeboard is een wakeboard waarbij je niet staat maar op je knieën zit. Hierdoor ligt het zwaartepunt lager en heb je meer balans op het water. Met meer balans kun je moeilijkere trucks uitvoeren. Je kunt kneeboards achter een boot gebruiken. Maar steeds vaker worden kneeboards gebruikt om trucks mee te doen zonder aandrijving van een boot, maar door mee te glijden op de golven. Kneeboards worden dus gebruikt voor twee verschillende sporten; het waterskiën en het golfrijden. Voor het golfrijden zijn de kneeboards gemaakt van kunststof met glasvezel en tussen de 150 en 200 centimeter lang. Ze hebben een ronde neus en zijn breder dan een normaal surfboard. Voor de knieën is de bovenkant voorzien van een rubberen bedekking. Bij het golfrijden ofwel de surfdiscipline worden zwemvinnen en een leash (leiband) gedragen.

De waterski variant in nu nog het meest populair

Kneeboarden in de waterski versie is nu nog veruit het meest populair omdat je hoge snelheden kunt halen en er vele trucks kunnen worden uitgehaald. Kneeboards voor de waterski variant zijn tussen de 90 en 150 centimeter en daarmee kleiner dan die van het golfsurfen. Kneeboards voor het waterskiën hebben minder drijfvermogen nodig. Dat komt omdat de snelheid hoog ligt. Door het kleinere oppervlak en de hogere stabiliteit verliest de kneeboarder minder snel zijn balans en kunnen trucks snel worden uitgevoerd. Een koord tussen de 15 en 25 meter verbindt de boot met de kneeboarder. Op de golven die van de boot komen worden sprongen en trucks gedaan. Het kleine kneeboard is wendbaar en daarom is er veel actie te zien.

Wat heb je nodig naast kneeboards

Om de waterski variant van het kneeboarden te kunnen beoefenen heb je een kneeboard nodig, een reddingsvest, een boot en een trekkoord voor aan de boot. Natuurlijk moet je kunnen zwemmen zodat je jezelf in veiligheid kunt brengen als je de lijn met de boot los moet laten. Het is ook verstandig om bij het kneeboarden een helm te dragen. De bestuurder van de boot is ook voor een stuk veiligheid verantwoordelijk. Zo moeten obstakels worden vermeden evenals te scherpe bochten. Als beginneling zul je meer dan eens in het water liggen. Maar wanneer je bent gewend aan de snelheid en het lage balanspunt dan heb je kneeboarden zo ‘onder de knie”.

Wat is voor jou het beste kneeboard

Het board moet natuurlijk fijn door het water glijden. Een lengte van 132 centimeter is geschikt voor gebruikers tot 120 kilo. Het is lang genoeg om hierbij voldoende achterover te kunnen leunen. Het beste kneeboard is een board waarop je comfortabel zit. Je moet goed vastzitten op je knieën en je moet met je knieën op een zachte ondergrond zitten. Hiervoor zijn kniepads van zachtschuim ideaal net als een zacht gestoffeerde band die zorgt dat het board op zijn plaats blijft. Een kneeboard gemaakt van glasvezel met een hardhouten schuimkern en scherpe hoeken is licht en flexibel. Als je net begint met kneeboarden dan kun je het beste een niet te duur kneeboard kopen liefst met vier vinnen aan de onderkant voor extra stabiliteit.

Wil je meer informatie over kneeboards? Neem dan contact op met World Nautic Center

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *